Koruyucu gaz karışımlarının, gaz altı kaynak yönteminde ark bölgesini tamamen örtmesi ve atmosferin olumsuz etkilerinden koruması gerekir. Genel olarak asal gazlar reaksiyona girmedikleri için demir ve dış metallerin kaynağında, aktif gazlar veya aktif ve asal gaz karışımları da çeşitli tür çeliklerin kaynağında kullanılır.

Koruyucu gaz kaynağı yöntemlerinde, asal gaz olarak Helyum ve Argon kullanılır. Argon gazı daha çok bakır ve alimünyum gibi metallerde kaynak gazı olarak kullanılır. Argon başka gazlarla belirli oranlarda karıştırılarak çeliklerin kaynağında kullanılır. Argon’a çeşitli oranlarda Oksijen ve Karbondioksit gibi aktif gazlar karıştırılmak suretiyle çok çeşitli kaynaklar içinde kullanılabilecek gaz karışımları da elde edilebilir. Bu tür gazlar çelik çekme tüplere veya paletlere sıkıştırılarak doldurulup kullanıma sürülmektedir. Az alaşımlı veya alaşımsız çeliklerde 0-6 mm’ye kadar kalınlıklarda; 6-20 mm’ye kadar kalınlıklarda; 20 mm’den kalın malzemelerde farklı oranlarda üretilmiş gazlar kullanılmalıdır.

Oksijen, Argon, Helyum, Karbondioksit, Hidrojen, Azot ve Karbonmonoksit gazlarının kullanım amaçlarına göre, çeşitli oranlarda karıştırılarak özel gaz karışımları imal edilip kullanıma çelik, dikişsiz tüplere doldurularak sunulur. Bu tip karışımlar genelde labaratuvarlarda, baca gazı analizlerinde, sağlık hizmetlerinde, kaynak sektöründe, eğlence ve reklam sektöründe balon gazı olarak, ampul sektöründe, yangın ve güvenlik sektöründe kullanılmaktadır.

Gıda sektöründe, ürünün raf ömrünü uzatmak, daha uzun süre bozulmadan korumak üzere kullanılır. Ancak bazı hallerde sadece ürünün raf ömrünü uzatmak amacı ile değil bir satış politikası olarak gıdanın rafta korunmasını (patates cipsi gibi) ve nakliye sırasında hasar görmemesini sağlamak amacı ile de kullanılır. Gıda gazları hemen hemen tüm gıda maddeleri için azot, karbondioksit ve oksijen gazlarının gıda cinsine göre değişen oranlarda karışımlarından elde edilir.



Ankara Gaz
HABAŞ A.Ş. ve KASWELD yetkili bayisidir.